torsdag, juni 14, 2007

Nora is Aros - Århus

Var på konferansen Elevations i Århus denne uka. Mye bra om bibliotek 2.0, deltagelse og gode, konkrete tiltak som man kan strekke seg etter, heve seg (elevate...) i forhold til. Det faglige var ok, men som vanlig er det alt utenom det faglige programmet som kjennes viktigst. Det norske biblioteksmiljøet er knøtt lite, og jeg utvider bekjentskapskretsen hver gang jeg møter opp på sånne ting. Det er spennende å høre om andre bibliotek og også høre hvordan Nasjonalbiblioteket blir oppfattet i bibliotekmiljøet.

Men altså, AROS, Århus' kunstmuseum som åpnet i 2004. Jeg rakk dessverre bare en etasje, men det var ok, for den ene utstillingen ble jeg stående ved og jeg lærte noe. Den handlet om Frank Gehrys Digital Project. Om nye måter å skape arkitektur og gjøre kostnadsberegninger. Det høres kanskje ikke så spennende ut, men Gehry startet prosessen fordi han hatet den situasjonen alle arkitekter kommer i, som handler om at oppdragsgiver har godtatt design og tegninger, men etter en tid sier byggherre og entrepenører at dette er ikke mulig å gjøre innenfor den prisen, og så må man kompromisse og endre og så blir man stående som et barn (arkitekten) overfor en forelder (bygherren) og det er en kjip situasjon.
Med dette dataprogrammet kan man unngå slike situasjoner og det er altfor komplisert å gå inn på her, men det er vedtatt at all offentlig bygging i Danmark skal nå foregå på denne måten, og de starter med bygningen for Kræftens bekjempelse!